Nem mindegy, hogy kinek nyitsz ajtót – csak óvatosan a csengetőkkel!

Nem mindegy, hogy kinek nyitsz ajtót – csak óvatosan a csengetőkkel!

Nem szabad mindenkiről a legrosszabbat feltételezni, aki becsönget hozzád, de minden esetben legyél éber és elővigyázatos.

Sajnos, házaló csalók mindig voltak és jó eséllyel mindig leszek. Persze, hogy a pénz kicsalására mennek rá és általában a legvédtelenebbeket (idősek, kismamák, egyedül otthon levő fiatal gyerek) támadják. Ráadásul egyre leleményesebbek, és mindent megtesznek, hogy az átverésük hitelesnek hasson. Az a borzasztó, hogy van, aki jól is csinálja! De van néhány trükk és módszer, amivel könnyebben kiszúrod a szélhámosokat.

Mivel kopognak be a leggyakrabban?

A helyes válasz a “szinte bármivel”. Van, hogy rosszullétre hivatkozva kérnek segítséget a gyanútlan áldozatoktól és te is olvashattad a médiában, hogy volt, amikor azt hazudták, hogy a ház előtti járda javítására gyűjtenek, vagy a házhoz tartozó gépkocsiparkolókat akarják felújítani. És ez bizony – ne tagadjuk – jól hangzik!

Néhány tipikus árucikk és szolgáltatás, amivel házalni szoktak:

– nyílászáró-csereprogram

– redőny és szúnyogháló-felszerelés

– biztonsági zár csere

– biztosítási szolgáltatások

– szénmonoxidmérő

– gyapjú ágytakaró, késélező (ez már egyre ritkább)

– bajba jutott vagy beteg személynek gyűjtés (általában persze gyerekeknek)

– nagyon durva eset, amikor rendőrnek álcázzák magukat, azt tényleg nehéz kivédeni, ha épp egy teregetés és az esti vacsi megfőzése közben kopogtatnak és véletlenül sem gondolsz semmi senki rosszra.

Semmiképp nem az a megoldás persze, hogy ezentúl ajtót se nyiss és persze, igazi nyílászáró szerelő cég is kopogtathat. No, de erre visszatérünk!

Mit akarnak elérni a csalók?

– messze áron felüli terméket vagy szolgáltatást eladni (ez még a kisebbik baj, itt “csak” a pénztárcád sérülhet és még az is lehet, hogy neked annyit is megér)

– feltérképezni a lakást és a készpénz helyét egy későbbi betöréshez

– apróságokat ellopni, míg a tulaj nem figyel

– megfenyegetni a lakót és pénz átadására kényszeríteni

– személyes adatokat kicsalni az áldozatoktól

Persze nem minden becsengetőnek az a célja, hogy átverjen, de jobb félni, mint megijedni. Ha egy idegen kopogtat az ajtónkon, legyünk mindig körültekintőek és óvatosak, ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni!

Néhány jó tanács, amit te is fogadj meg!

1.

Semmilyen körülmények között ne nyiss ajtót akkor, ha nem látod a csengető arcát, mert el van fedve. Ha bármit visel az arca előtt, amitől a kémlelőnyíláson nem látszik a kiléte, ne nyisd ki az ajtót. Meg kellett tanítanom a nagymamának is, hogy attól, hogy az unokája motorozik, nem szabad egy bukósisakos embernek ajtót nyitni. Nem és nem. Zoli is vegye le, ha meg akarja kapni a tiramisuját.

2.

Mielőtt kinyitnád a bejárati ajtót, győződj meg róla, hogy a kelleténél többet nem lehet látni a lakásból. A szobák ajtajai legyenek zárva, az előszobában, a kis szekrényre ledobott pénztárca vagy kocsikulcs tűnjön el és a válltáskák, kis táskák se legyenek elérhetőek!

csengetes23.

Soha ne hagyd egyedül az idegen személyt az otthonodban, egy fél percre sem. Te biztos nem tévesztenéd szem elől? És mit csinálnál akkor, ha kérne egy pohár vizet, vagy kikéredzkedne a WC-re? Ezt a trükköt gyakran alkalmazzák a csalók, különösen, ha többen vannak. Amíg az egyikük elmegy veled a konyhába, addig a másik már a szobában van, vagy egyszerűen a csak mellékhelyiség helyett körbenéz a szekrényekben. Rágondolni is medvebundaborzoló!

4.

Soha ne tájékoztasd a csalókat arról, hogy mikor tartózkodsz otthon és mikor nem! Gyakran az ember észre sem veszi, hogy már el is árulta, hogy mikor lesz üres a lakás. A munkaidőd részletei nem tartoznak senkire, és a nyaralásod várható időpontjáról sem kell fűnek-fának mesélni.

Ha felkínálnak neked egy időpontot, hogy mikor jönnének vissza, vagy elmesélik, hogy már kerestek korábban, de nem találtak otthon, ne úgy kezd a válaszod: Hogy ebben az időpontban mindig dolgozol, vagy sajnos pont akkora terveztétek a családi kirándulást.

5.

Idegent ne invitálj be az otthonodba! A legtöbb ügynök portékájának szemrevételezéséhez elegendő, ha az ajtóban állva megnézed őket, ha már mindenképp így akarsz vásárolni. Ha aláírást gyűjtenek egy cél eléréséhez, hallgassuk meg a küszöbön állva és döntsünk az aláírás mellett vagy ellen. (Jaj, nincs nála toll? Semmi gond, de amíg te hozol egyet, legyen szíves várjon meg kint. Köszi!)

A jó modor előírná, hogy legyünk udvariasak és hívjuk be a látogatót, de semmiképp ne tegyük ezt az előszobánál beljebb! Ne biztosítsunk lehetőséget se arra, hogy felmérje az idegen a lakásban található értékeket és azok helyeit.

csengetes16.

Még csak véletlenül se utalj arra, hogy egyedül vagy otthon! Ha nagyobb biztonságban érzed magad, akkor miközben kinyitod az ajtót az idegennek, intézz néhány mondatot a csukott szobaajtóhoz, mintha valaki igenis lenne otthon. “Mindjárt megyek, csak kinyitom!” Arra figyelj, hogy ne kérdőmondatot mondj, csak rövid kijelentéseket tegyél, így nem feltűnő, ha nem érkezik válasz.

A csukott ajtókat nyugodtan indokolhatod azzal is, hogy a házőrző kutyádat zártad be, aki nem kedveli az idegeneket. Az ilyen kijelentések eltántoríthatják a rossz szándékkal közeledőket és bár ez valós dolog (tesóméknál is mindig így volt), talán nem érzed hitelesnek, így ha nem tudod jól eljátszani, akkor ezt inkább hagyd a színésztanoncokra! 🙂

Mit tegyünk, ha rendőr kopogtat az ajtónkon?

A rendőrnek ajtót kell nyitni, amit a legtöbben gyanútlanul meg is tesznek. Ha egyenruhás személy áll az ajtódban, figyeld meg alaposan, és ne csak a mondanivalóját!

A rendőr egyenruhát visel, ami színében és fazonjában meg kell, hogy egyezzen az itthon megszokottal. Az egyenruhán névjegykitűzőt visel, a rendfokozati jelzés (váll-lap), valamint a karjelvény sem hiányozhat. Az egyenruha kötelező tartozéka a jelvény, melynek alsó része öt számjegyű azonosító számmal van ellátva, ellentétben a bárki számára könnyen beszerezhető “police” feliratú darabokkal.

csengetes4A szolgálati igazolvány tartalmaz egy arcképet, egy nevet és egy rendfokozatot is. Polgári ruhában a szolgálati igazolványa és azonosító jelvénye igazolja a rendőr valódi kilétét. Ha bármikor kételkednél abban, hogy a rendőrként bemutatkozó személy valóban az-e, haladéktalanul hívd a 112-es segélyvonalat. Fontos megjegyezni, hogy a rendőr nem kérhet és nem fogadhat el készpénzt! Tudtad? Nem, akkor sem, ha kenni akar(unk) vele!

Mit kell tudni a közüzemi szolgáltatók embereiről?

A közüzemi szolgáltatók nem foglalkoztatnak díjbeszedőket. Készpénzt-túlfizetés esetén nem hoznak házhoz pénzt. Ha erre hivatkozna valaki, ne nyiss ajtót, mert egy csaló kopogtat. (Konkrétan elküldik neked a postással. Nekem is jött év elején, juhú!)

Számla kiegyenlítésére nincs mód a házhoz érkező képviselőjüknél. Pénzt csak abban az esetben kérhet, ha erről korábban hivatalos levél érkezett a szolgáltatótól. Ilyen eset lehet egy vízóra csere, aminek esedékességéről és részleteiről előre, írásban kell értesíteni a fogyasztót. Még a megbízott behajtó is csak felszólíthat, hogy fizesd be a tartozást így és így… hacsak előtte nem egyeztetek meg máshogy.

A közüzemi szolgáltató emberitől is nyugodtan kérj arcképes igazolványt vagy megbízólevelet. Az azonosítószám és a név birtokában hívd fel a szolgáltatót, hogy igazolja, hogy náluk valóban dolgozik-e ilyen ember és hogy hivatalos ügyben jár-e el. Tudom, ez most hülyén hangzik, de hidd el, ha egy csaló próbálkozik, hirtelen tuti, hogy lent hagyott valamit az autóban.

1. Egy cég képviselője mindig készséggel és érthetően elmondja a cége nevét és elérhetőségét.

A mai világban egy magára valamit is adó cég már üzemeltet honlapot vagy közösségi oldalt, amiről tájékozódhatunk. Persze ez sem 100%-os módszer, de az amatőr csalókat már itt az elején is le lehet buktatni. A valódi ügynökök jelentős része szívesen küld e-mailben írásbeli ajánlatot, erre is kérdezz rá!

2. Egy cég képviselője nem követel azonnali választ, szerződésaláírást vagy előleget.

Türelmesen elmagyarázza – ha szükséges újra és újra – a termék vagy a szolgáltatás tulajdonságait. Szívesen válaszol a kérdésekre, és eloszlatja a kétségeket. Magától felajánlja vagy kérésre eleget tesz annak, hogy igazolja a termék minőségét, ha ez lehetséges.

3. Előfordul, hogy a magukat szerelőnek nevező személyek törvényekre és jogszabályokra hivatkoznak.

Így próbálják a meséjüket hitelesebbé tenni, mely szerint pl. törvényi előírás, hogy kötelező a nyílászárók modernizálása, vagy a szénmonoxidmérő beszerelése. Nem kell mindent elhinni! Írd fel, hogy pontosan melyik paragrafusokat vagy rendeleteket emlegetik, és ha elmentek, keress rá a neten, vagy beszélj a társasházkezelővel, neki tudnia kell, ha van-e ilyen téged is érintő változás.

csengetes4. Sok esetben hallani olyan mondatokat, hogy egyeztették a közös képviselővel.

Azt mondják, az ő engedélyével jutottak be a házba, és az ő tudtával csengetnek be minden lakásba a környéken (ahogy olvasónknak is erre hivatkoztak). Ezt a legkönnyebb ellenőrizni. Hívd fel a társasházkezelődet és kérdezz rá, hogy kivel és milyen okból beszélt, így azonnal kiderülhet a turpisság. Nem fogja megvárni a csaló azt sem, hogy kicsörögjön odaát a telefon.

5. Le akarják olvasni az órát.

Ha a vízórát jönnek ellenőrizni, akkor előtte napokkal, de van, hogy hetekkel kiragasztják a részleteket a lépcsőház faliújságára és a liftbe is, és bélyegzőt is nyomnak rá. Sajnos nem állíthatom, hogy ezt bárki ne tehetné meg, de kisebb az esélye annak, hogy ilyen kiírással megpróbálkoznának a csalók.

6. Feltétlen ellenőrizni kell valamit.

Egyszer előfordult nálunk is, hogy a háztömb felújítása után a gázcsöveket jöttek ellenőrizni hivatalból, hogy nem eresztenek-e valahol, de akkor a társasházkezelőnk egyesével végigkísérte őket a lakásokon. Ment velük körbe-körbe, ezzel növelve a lakók biztonságérzetét. Nagyon helyes!

Mindezek után, ha úgy döntenél, hogy átmentek a teszten a nálad kopogtatók, és szeretnél tőlük valamilyen szolgáltatást vásárolni, akkor feltétlen kérj tőlük egy szerződést, amit kényelmesen átolvashatsz. Én azt tanácsolnám, hogy ajánld fel, hogy átgondolod az ajánlatukat és felhívod őket, ha döntöttél. Ha nem szívesen adnak egy példányt a szerződésből vagy részletes leírást az ajánlatról (vagy nincs is náluk), akkor inkább visszakozz a megrendeléstől.

Talán egyértelmű, de inkább leírom: abban az esetben, ha nekik nem jó, hogy később majd te telefonálsz, akkor utasítsd el őket, mert egy igazi kereskedő tudja, hogy a legtöbb vásárló tájékozódik a neten és a konkurenciát sem szégyelli megnézni! Fúj!

csengetes3Az interneten már több olyan oldal is létezik, amely gyűjti a cég székhelyként hazánkban legtöbbet használt címeket. A budapesti Gyepsor utca 1. szám alatti telephely tartja a rekordot egy feketelista szerint, 879 céget jelentettek már be. Éppen ezért ellenőrizni kell, hogy a cég, amiről beszélt a kopogtató, nem tartozik-e a listán szereplő címekhez.

Bármilyen esetben, amikor pénzt adnál át a házaló ügynököknek, kérj számlát, elismervényt az átadott összegről. Papír nélkül soha ne adj ki pénzt a kezedből! Tudom, úgy olcsóbb! Akkor se!

Mi van, ha már megtörtént a baj?

Ha mindezek ellenére is áldozatául estél a házaló csalóknak, akkor sincs minden remény veszve.

Ha a fogyasztót keresték meg, és nem ő ment, és rendelte meg az adott szolgáltatást, akkor az üzleten kívül kötött szerződésnek minősül! A fogyasztónak ebben az esetben van egy olyan joga, hogy a szerződés aláírásától számított 14 napon belül ettől a szerződéstől mindenféle indoklás nélkül elállhat.

Csak a minőség és az ár-érték aránnyal van a gond, vagy semmit sem kaptál, vagy közben még ki is raboltak vagy megfenyegettek?

Több helyre is fordulhatsz

a konkrét esettől függően, mert nem mindegy, hogy teljesítettek-e egyáltalán valamit a beígértekből.

– a céghez, aminek a nevében eljártak

– békéltető testülethez

– indíthatsz peres eljárást

– fordulhatsz a rendőrséghez

Komoly cikk végére komoly útravaló: remélem, nálad soha nem fognak ártó szándékkal kopogtatni, de mindig legyél óvatos és körültekintő, ha idegen áll az ajtódban.


forrás: https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/nem-mindegy-kinek-nyitsz-ajtot-csak-ovatosan-a-csengetokkel/

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás